onsdag 8. april 2009

Noen tanker fra påskefjellet

Egentlig hadde jeg tenkt å holde meg langt unna jobben denne påsken. Det er en krevende øvelse, og viser seg gang på gang som en umulighet. ;) Mac med nett-tilgang og masse tid til å surfe på nettet hjelper selvfølgelig ikke heller....

Kultur og næringstemaer dukker opp overalt. Gjennomgående på utenlandske sider er bekymringen for hva som skal skje med kutursponsing nå. Mange amerikanske og britiske donatorer ser ut til å smelte som sne under solen, sponsorbudsjetter kuttes, og andre stiftelser og fond blir mindre. Andre land klager over det samme. I Norge opplever nok mange at å hente sponsormidler har blitt betydelig tyngre, for ikke å si umulig fra noen bransjer. Fantastisk da med en motstrøms mann som Christian Ringnes som gir midler til Oslo for å lage en gondolbane. (Når man tenker etter er jo slike investeringer geniale, han vil jo aldri i TAPE på det, og hans ettermæle som en Oslo-bygger vil bli stående for alltid.)

Blir finanskrisen varig, blir det nødvendlig med incentivordninger for å stimulere bedrifter til å sponse kultur. Fra utlandet kjenner vi allerede til skatteincentiver og "matching funds" program. Vi bør også se alvorlig på hvilke muligheter Skattefunn-ordningen kan gi, samt mulighetene for at kulturlivet i større grad, og spesielt kunstnere, kan motta 12000 (helst mer!) og gi skattelette til giver.

Et annet tema som florerer på nettet er kreativitet. Som kjent har EU utpekt 2009 til kreativitetsåret, Man spør seg hvilken rolle kan kunstnere spille for virksomheters evne til nytekning og innovasjon. Hvem er mest effektive, designerne eller kunstnerne? Hvordan kan utdanningene bli mer helhetlig slik at vi kan mer fra flere felt? Dessuten, hvordan man kan bidra til at kunstnere kan overleve godt økonomisk i sitt eget yrke? Noen amerikanske MBA program har nå cross-over utdanning med kunst og design skoler.

Kulturnæringen er i vekst så og si over alt. I Storbritannia satser de på at nettopp Creative industries forventes faktisk bære øyriket gjennom krisen.
Her er interessant rapport.

God påskelektyre til alle med nett-tilgang i ferien!

Skrevet av Elizabeth 08/04/09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar