mandag 5. oktober 2009

Er moderne kunst emosjonell mens klassisk kunst er intellektuell?



Liker du moderne kunst? En ny studie tyder på at det er fordi du har utviklet en følelsesmessig tilknytning til den. Hvis du derimot foretrekker eldre stykker er responsen din intellektuell. Funnene, publisert i Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, fra Universitetet i Roma er basert på 137 personer som gikk til lokale museer i Roma: Braschi (kunst fra midten av 1800-tallet) og National Gallery of Modern and Contemporary Art.

Begge grupper - den emosjonelle og intellektuelle - uttrykte at deres grunn for å gå til museene var "en interesse for kunstnere" og muligheten til å "se de opprinnelige kunstverkene". Forskjellen lå i at de som valgte Nasjonalgalleriet ofte svarte at de likte "følelsen av glede besøket gav dem", mens de som gikk til Braschi uttrykte "et ønske om kulturell berikelse.

Er det så enkelt som at moderne kunst er til for å nytes mens klassikerne kun verdsatt? Hvis man hører på dem som gikk til
Braschi virker det nesten slik. De sammenlignet det med å ta trappene i stedet for heisen - det føles godt fordi det er bra for deg. Når det er sagt, det ingen tvil om at intellektuell stimulering føles fantastisk, så det er urettferdig å forenkle tematikken, spesielt siden deltakerne i begge grupper hadde høye scorene for "åpenhet for nye erfaringer." De som elsket moderne kunst hadde likevel en tendens til å søke mere sensasjonelle opplevelser.

Den demografiske profilen er også ganske interessant. De fleste av deltakerne var kvinner, og alle hadde tilsvarende utdanningsnivå. Men de som foretrakk Nasjonalgalleriet var i gjennomsnitt 10 år yngre enn de som valgte klassikerne.

Les artikkelen på engelsk her: www.luxist.com

Bilde av Steve Ferdman, Bauzen Studios

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar