torsdag 12. november 2009

Ekte ledelse i virtuelle verdener




I 2007 kom en rapport av IBMs innovasjonsprogram GIO (Global Innovation Outlook) og Seriosity Inc., i samarbeid med Stanford University og MIT, som heter "Vitrual Worlds, Real Leaders: Online games put the future of business leadership on display". Resultatene er klare: morgendagens ledere bør lage seg en avatar så fort som mulig.

Bakgrunnen for rapporten er at vår tidsalder, The Internet Age, stiller nye krav til ledelse fordi landegrenser utviskes, tidssonene overlappes, prosjektene blir kortere i tid, men flere i omfang, og ikke minst: man jobber ikke bare med sine nærmeste kollegaer. Derfor trenger businessverden en ny ledelsesmodell.

Målet med rapporten var todelt:

1) Forstå hvordan suksessrike ledere oppførte seg i online-spill,
2) Lære hvilke aspekter ved omgivelsene i virtuelle verdner som ledere brukte i den virkelige verden for å være mer effektive.

Noen definisjoner før du leser rapporten:

/Online-spill: spill som trenger internettilkobling for å spilles.
Spillet (verdenen) fortsetter selv om du ikke er pålogget, du logger deg inn og ut for å spille

/MMORPG: Massively Multiplaying Online Role-Playing Game - et type online-spill som lar deg spille med/mot andre spillere i hele verden. Mest kjente mmoprg er World of Warcraft (WoW)

/avatar: den virtuelle fremstillingen av karakteren du lager i et spill. Som regel kan du ha flere avatarer i et spill, men bare spille med en av gangen. Hovedkarakteren din er en "main", de andre er "alts"

/guild: "gjengen din" - en samling spillere du deler ressurser med, enten dere drar på oppdrag (quests, raids) sammen, eller bare prater i guildchat mens du holder på med noe annet i spillet. Guilds kan ha hundrevis av medlemmer


Les rapporten her.

Se også denne artikkelen fra 2006 i Wired om hvorfor du bør legge til at du er guildleder på CVen din.

1 kommentar:

  1. Se også innlegg om dette temaet i Entreprenørskapsbloggen, skrevet av Thomas Hoholm, høyskolelektor ved institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved Handelshøyskolen BI Oslo.

    http://entstudent.wordpress.com/2009/11/17/ledelsestrening-i-cyberspace/

    SvarSlett