mandag 29. mars 2010

En kjærlighetshistorie mellom kunst og klesdesign



Kunst og klesdesign har alltid gått hånd i hånd. Det er ikke uvanlig at museer og gallerier stiller ut klesdesign, i en eller annen form. Dette kan sees på som en måte å anerkjenne betydningen av klesdesign og mote - både fordi denne uttrykksformen har fått en stor plass i vårt samfunn og fordi motedesignere ofte blir sett på som kunstnere.

Ett godt eksempel på denne fusjonen er samarbeidet mellom Pringle of Scotland og Hyde Park's Serpentine Gallery. Skuespillerinnen Tilda Swinton (se bildet under), Turner Prize vinner Richard Wright og illustratør David Shrigley er også hentet inn til prosjektet. Utgangspunktet for samarbeidet er det skotske strikkemerkets 195 års jubileum. Det er også 4 tiår siden Serpentine - en av Londons beste senter for samtidskunst og arkitektur - åpnet sine dører. Gjennom en felles kjærlighet til det skotske, jobber de to organisasjonene side ved side for å skape en unik feiring.



De to kulturinstitusjonene har invitert en utvalgt gruppe kunstnere til å lage nye versjoner av Pringle klassikere, slik som Twinset og Argyle. The Serpentine fokuserer på "kunst for alle" og "design for alle", og dette passer som hånd i hanske for Pringle. Målsettingen er å se med nye øyne på det arbeidet man gjør og lære av hverandres metoder.

Listen over kunstnere som deltar i samarbeidet er lang og består av velkjente personer, blant annet fotograf Ryan McGinley, filmskaperen Lukas Fowler, forfatter Alasdair Gray, designeren Julien David og artistene Douglas Gordon og Stephen Sutcliffe. De har alle en forbindelse til The Serpentine Gallery, men enda viktigere - til Skottland - og har fått i oppdrag å tolke ikoniske Pringlestykker på nye måter. Vi venter spent på resultatet!

Les hele artikkelen i DAZED DIGITAL her.

2 kommentarer:

  1. Louise Brunborg-Næss29. mars 2010 kl. 13:51

    Veldig spennende. Jeg gjorde mastergraden min på klesdesignere, og intervjuet norske designere om deres forhold til kunst og næring. De norske designerne identifiserer seg helt klart med kunstbegrepet og kunstnerrollen. Det står mer om dette i boka "kulturelt entreprenørskap": http://www.fagbokforlaget.no/?isbn=978-82-450-0773-2

    SvarSlett
  2. Hei Louise!

    Tusen takk for nyttig tips. Den boken må sjekkes ut. Det hadde vært interessant med en prat - hvor jobber du nå?

    Margit :)

    SvarSlett