fredag 2. juli 2010

Nytt nettsted skal markedsføre norsk kunsthåndverk i utlandet


Onsdag 23.juni ble www.norwegiancrafts.no lansert. Som navnet tilsier er dette et nettsted om norsk kunsthåndverk – på engelsk. Forum for Kultur og Næringsliv var tilstede for å intervjue daglig leder for Norske Kunsthåndverkere Trude Gomnæs Ugelstad og redaktør av nettstedet André Gali.

Hvorfor er det viktig å markedsføre norsk kunsthåndverk i utlandet?
- Det spørsmålet har hundre svar, men ett er at det er veldig høy kvalitet på det som lages i Norge og feltet trenger hjelp til synliggjøring. Hele kunstfeltet er basert på utstillingsvirksomhet. Utstillingene varer i kort tid og derfor kom idéen om å produsere informasjon som er tilgjengelig for flere over lang tid. Med nettstedet ønsker vi å skape en økt interesse for kunsthåndverk, sier André Gali.

Gali er kunstjournalist og jobber med norwegiancrafts.no i samarbeid med Norske Kunsthåndverkere. Det er lagt opp som et webbasert magasin, med 6 utgaver i året. For Norske Kunsthåndverkere er formidling til utlandet en bevisst satsing som har vart i 8 år, med støtte fra Utenriksdepartementet siden 2005, og nå i senere tid også Kulturdepartementet.

- Internasjonal formidling er viktig og vi ser stadig eksempler på at kunstnere først blir lagt merke til i utlandet, før de blir lagt merke til hjemme. Vi er et lite land og dialog med internasjonale miljøer og museer er utrolig viktig - også for kvaliteten på det som skapes i Norge. Mange ser til Norge og Skandinavia for tiden, og med en engelskspråklig nettsted når vi ut til flere, sier Trude Gomnæs Ugelstad.

Er norwegiancrafts.no kun for det internasjonale miljøet, eller ønsker dere også å få oppmerksomhet rundt norsk kunsthåndverk blant nordmenn?
- Vi har allerede et magasin på norsk, KHverk - på den måten er vi et supplement. Vi retter oss primært mot utlandet for å dekke et behov og skape en inngangsport. Allerede ser vi en entusiastisme også blant nordmenn for at vi har en engelsk nettsted. Det er alltid plass til mer synliggjøring av norsk kunsthåndverk, også i Norge, sier Gali.

Dere har satset stort på sosiale medier i tillegg til nettsiden - hva er tanken bak det?
- Det er flere måter å bruke sosiale medier på. Vi gjør det for å skape kontakter med internasjonale lesere, men også her hjemme. Det er lett å spre budskapet om en side i Norge, her er vi tilstede og er i dialog med folk, men på Twitter har vi mulighet for å komme i kontakt med engelske, amerikanske, tyske lesere og aktører. Man utveksler informasjon og vi holder oss orienterte om hverandre. På Facebook har vi først og fremst kontakt med det norske nettverket. Vi har jobbet strategisk med sosiale medier og det gir resultater. Vi er også på Flickr og deler bilder fra arrangementer og utstillinger, sier Gali.

For Ugelstad er sosiale medier relativt nytt, og hun er positivt overrasket over hvor effektfullt det er, og ikke minst – hvor profesjonelt sosiale medier er blitt.

- Takket være sosiale medier kommer man utrolig raskt inn i store nettverk som ellers kan virke lukkede. Kjenner man ikke til verktøyene, ser man på det som statiske sider og forstår ikke mulighetene for å bli raskt kjent blant veldig spesialiserte grupper. Sosiale medier er blitt så mye mer profesjonelt enn før, mye mer enn personlige meldinger om hva man holder på med, sier Ugelstad.

Hvor er dere om et års tid?
Begge ler litt og sier at de allerede har en femårs plan.
- Om 5 år har vi 50 000 besøkende i måneden! sier Gali entusiastisk. Ugelstad nikker bekreftende og utdyper:
- Jeg tror at med fokus på kvalitet og ved å opprettholde en god dialog på Twitter, så kan vi få mange besøkende. Potensialet for å nå så mange er stort fordi mange holder på med kunst og kunsthåndverk og er interesserte i hva andre gjør. I og med at mange i utlandet ser til Skandinavia, vil de gjennom norwegiancrafts.no se at kunst og kunsthåndverk veier tungt i Norge. Det viser en seriøsitet hos norske kunsthåndverkere. Hvis vi kan levere nye impulser fra Norge først, da vil vi gjøre vi det bra.

Her er bilder fra lanseringen


På lanseringen holdt både Ugelstad og Gali taler om samarbeidet og bakgrunnen for det. Gali innledet med å fortelle en anekdote om kunsthåndverkets viktighet i dag:

”Tidligere i år kom jeg over en kommentar på The Independents nettsider. Den handlet om at reklamekampanjen for Louis Vuittons nye kolleksjon var blitt stoppet av Advertising Standards Authority. Et av reklamebildene viste en kvinne som syr en veske for hånd. Grunnen til at det ble stoppet var at det kunne lure konsumentene til å tro at dette er håndlagde produkter, noe det altså ikke er. Louis Vuittons talsmann forklarte at bildene var ment som en hyllest til håndverket. Redaktør i Crafts magazine, Grant Gibson, mener reklamekampanjen er et tegn på at det håndlagde har ervervet seg ny status. Vi er lei av det masseproduserte mener han og konkluderer med at ”craft, the art of the handmade, is cool.”

Videre fortsatte han:

”Det er egentlig ikke så nytt som Gibson antyder at ”craft, the art of the handmade, is cool”. Det som er nytt er vel snarere at flere vet om det, og at det brukes til å markedsføre eksklusive produkter. Vi som befinner oss i feltet, vet at her finnes det mange uoppdagede skatter.”

Forum for Kultur og Næringslivs fungerende direktør Øyvind Stålsett underbygger dette:

- Ja, det unike og håndlagde er i fokus som aldri før. Det lover godt for håndverksprodukter med høy kvalitet og spennende utforming. Satsingen på Norwegian Crafts kan gjøre mye for å synliggjøre dette, både ovenfor andre kunstmiljøer, publikum og også næringslivet. Som Gali nevner, kan det være naturlig for kunsthåndverkere å samarbeide med næringslivet fordi det kan integreres innenfor luksusvareindustrien og produktutvikling. Her er det helt klart et potensial for mer samarbeid.


norwegiancrafts.no

Bilder fra lanseringen av André Gali

Norwegian Crafts på Twitter

Norwegian Crafts på Facebook

Norske Kunsthåndverkere

Bildet øverst i bloggsaken er av
"Hagen bortenfor" av Inger Johanne Rasmussen Hagen

Er du interessert i kunsthåndverk, og dets muligheter i samarbeid med næringslivet, kan du lese om Crafted - Storbritannias satsing på kunsthåndverk i samarbeid med luksusvareindustrien. Dette er et mentorprogram der noen utvalgte kunsthåndverkere jobber med næringslivsaktører for å bygge opp forretningskompetanse. Prosjektet finansieres av American Express Foundatoion, og er utviklet av Arts&Business og Walpole.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar