fredag 9. juli 2010

Beyond Risør 2010


Den 10. og 11. juni 2010 ble design satt på dagsordenen i Risør. I et nedlagt skipsverft i Risør havn møttes designere, arkitekter, næringsliv og andre designinteresserte. Beyond Risør er et norsk forum for design og næringsliv som gjennomføres i Risør annenhvert år. En av hovedattraksjonene er lynmøter mellom kultur og næringsliv som bookes på forhånd.


Designtreffet arrangeres i det nedlagte skipsverftet på Holmen i Risør.

For tredje gang har Biennalen BeyondRisør vist at de kan lage designtreff av internasjonalt format. På programmet stod franske Inga Sempé, en av Europas fremste kvinnelige designere. Svenske Fredrik Härén, forfatteren av The Idea Book, holdt en flott presentasjon om innovasjon og design. Han er kåret til Sveriges "Speaker of The Year". Mange norske designstjerner var også tilstede, som blant annet Andreas Engesvik og Marte Frøystad. Med over 300 deltakere fra design- og næringsliv ble målet om å være Norges nyttigste møteplass for designere og næringsliv nådd.


Fredrik Härén - presentasjon om innovasjon og design

Programmet hadde viktige globale perspektiver og oppfordret deltakerne til å se sammenhengen mellom internasjonal samfunnsutvikling og design. ”Over 1,3 milliarder av jordens befolkning er uten rent vann og to milliarder mennesker har ikke tilgang til elektrisitet. Designernes oppgave er å gjøre hverdagen lettere for folk”, sa den danske designeren Kigge Hvid som leder Index:Design to improve life. (Fra pressemelding "Lysfest og designinspirasjon).

Med utgangspunkt i prosjektet BeyondLight, var lys hovedtema i innledninger, utstillinger og møter mellom design og næring - og ikke minst - i hele den enorme lysutstillingen i industrihallen i Risør.


Scenografi og lysdesign fra Marion Gardette, Kristin Bredal og Tommy Bøhn, Zenisk

Sju designgrupper har i over et år arbeidet med planer for lys og lyskilder etter at den tradisjonelle glødelyspæren nå fases ut som resultat av miljøkrisen. Konseptene som er utviklet ble presentert på BeyondRisør og inngikk i helheten som var iscenesatt av lysdesignbyrået Zenisk. Aller mest skiftet lyset i to enorme ballonger som svevde under taket. Fargene skiftet i takt med deltakernes stemningsmeldinger via Twitter.





Som i 2008 hadde arrangørene lagt opp til intensive lynmøter mellom design og næring. Møtene varte i 15 minutter og nærmere 80 møter ble avviklet i løpet av treffet. "Speeddating er den viktigste happeningen for mange. De fleste designere har en travel hverdag og er skviset for både inntekt og tid. Da er det fint å få litt matnyttige business-råd og kontakter ut av biennalen, og ikke bare fagkunnskap, sier industridesigner Johan Verde til Aftenposten 5. juni. Han er også kunstnerisk leder for arrangementet.

Vi i Forum for Kultur og Næringsliv har også god erfaring med speeddating mellom kultur og næringsliv og til høsten arrangerer vi treff nummer 2 i Oslo: Møteforum for Kultur og Næringsliv.


Nina Gresvig - Prosjektleder


Wake Up Call med Kyrre Texnaes, Creator of Movements



Vi venter på videoen fra Beyond Risør 2010, men sjekk denne videosnutten fra Beyond Risør 2008 for å få et inntrykk av det flotte eventet:



Alle bidene er tatt av fotograf Liv Øvland. Se her for å se flere av hennes vakre bilder.



For å lese mer, sjekk nettsidene: beyondrisor.no

Tusen takk til Nina Gresvig fra Risør Kunstpark for informasjon og hyggelig respons. Vi gleder oss til 2012!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar