fredag 3. desember 2010

Vi kunne trengt et kunstgrep i Norge også

 
Entreprenørene bak Kunstgreb: Lena Brostrøm Dideriksen og Niller Wischmann













Hjemvendt fra København sitter jeg og tenker: Bør noen ta et kunstgrep her i Norge også?

Vi har for litt siden sett det danske utdanningsprosjektet Kunstgreb med eiernes øyne, på deres hjemmearena i legendariske Vega i København. Det var en inspirerende og tankevekkende opplevelse.

Kunstgreb er en ny, banebrytende utdanning skapt og iscenesatt av den danske Artistforeningen og konsulentselskapet Wischmann Innovasjon, med støtte fra EUs Sosialfond og danske regionmidler. Nær 20 millioner skal over 3 år brukes på å gi 120 kunstnere utdanning som kunstgrepsinnovatører for å bidra til å gjøre dansk næringsliv mer innoverende. Kunstgreb tenker opplevelser, estetikk og følelsesmessige dimensjoner inn i virksomheters prosesser, produkter og tjenester. Det er et djervt mål. De er godt i gang, det første året i virksomhet er tilbakelagt. Nylig ble andre pulje studenter tatt opp, og i dag har de workshop med noen av de i alt 59 bedriftene som har knyttet seg til prosjektet. Copenhagen Business School 'Senter for Kultur og Ledelse bidrar gjennom et phd-prosjekt som skal kartlegge og diskuterer resultatene av samarbeidet mellom kunstnerne og virksomhetene. Kunstgreb vant nylig en internasjonal pris Best Collaboration Award som organisasjonen Creative City Challenge står bak. 

Du kan lese mer om prosjektet her: www.kunstgreb.dk.

Hva er dette? Omskolering av kunstnere til jobb i konsulentbransjen, drevet av devisen om at det ikke er bruk for så mange kunstnere, så vi må finne på noe annet for dem å gjøre? Nok et eksempel på instrumentalisering og objektvisering av kunsten og kunstneren? Et nytt snedig grep for å snike markedstankegang og nyttetenkning inn i den rene, ubesudlede kunsten?

Eller er det et nyskapende, modig og grensesprengende prosjekt som kan bidra til virkelig å løfte såvel kunsten som bedriftene? Som setter nye standarder for hva samarbeid mellom kultur og næringsliv kan være, og hva det kan føre til?

Som alltid kommer svaret an på øyet som ser. Vi tror at det vi så var det siste. Vi så en framtidsrettet og visjonær idé materialisert og konkretisert i handling. Jeg tenker at det må tas et Kunstgrep i Norge også!



Kunstgreb præsentationsvideo from Kunstgreb Danmark on Vimeo

1 kommentar:

  1. Smuk omtale, tak skal i have! Håber vi snart får lejlighed til at mødes igen.
    Venlig hilsen Dorthe Korfitzen, projektkoordinator i Kunstgreb.

    SvarSlett