tirsdag 10. august 2010

Morgendagens kunstsamlere



Unge kunstsamlere i dag investerer i lidenskap, har estetisk selvtillit og kjøper kunst med hjertet. D2 har intervjuet 4 unge samlere.

I vår arrangerte vi i samarbeid med Blomqvist Kunsthandel for første gang Morgendagens Kunstsamlere etter inspirasjon fra Young Collectors i Sverige. Young Collectors er et samarbeid mellom svenske Kultur og Næringsliv og Bukowskis auksjoner. Formålet med kursene i Sverige og Norge er å fordype deltakernes innsikt og forståelse for kunst og antikviteter og retter seg mot dem som ikke har våget seg inn i auksjonsverdenen tidligere. Young Collectors i Sverige har venteliste på sine kurs og etter stor interesse her i Norge setter vi også i gang ny kursrekke i løpet av høsten.

Interessen for kursene har vært meget stor. Den 24. april skrev DN 2 sider om kursene og 23. juli 2010 kom en flott artikkel i D2, "Young at Art". Her har Kristiane Larssen og Julie Werenskiold intervjuet 4 unge kunstsamlere, en fra Oregon, en fra Danmark, en fra Tyskland og en fra Norge. De har alle litt forskjellig vinkling og motiv for å samle kunst, men likt er at de alle begynte meget tidlig å samle. Og de har alle gode tips å gi.

Dakota King er den yngste samleren. Hun er 12 år, kommer fra Oregon og anbefaler å se etter temaer eller motiver du liker, ikke etter kunstnere. Kjøp kunst med motiver av noe du er interessert eller glad i, sier hun. Johan Alstad Øhren er 21 år og kommer fra Oslo. Han orienterer seg ved å gå på utstillinger, lese kunstmagasiner og se filmer. Hans beste tips er å kontakte kunstnere du fatter interesse for, for å gjøre deg kjent med hvordan kunstnere arbeider og har det. Kristian Roland, 19 år og fra Danmark, mener det er best å aldri kjøpe for investeringens skyld. Hold et øye med hva som skjer i kunstverdenen. Noen ganger skal man også gi et kunstverk flere sjanser. De verkene man ikke likte i starten, kan man bli mest glad for å ha kjøpt. 17årige Anton Cos fra Tyskland, sier man skal spørre seg selv hvorfor man vil kjøpe kunst. Finn ut mest mulig om kunstneren. Les kunstmagasiner, gå på utstillinger og auksjoner og hold deg oppdatert på kunstmarkedet og om prisutviklingen. Husk også å spørre en ekspert om råd hvis du ønsker å kjøpe.



Det er mange eksempler på unge kunstentusiaster over hele verden. I USA satser museene stort på de nye potensielle kunstkjøperne. Det er mange nettsamfunn for samlere, blant anet Independent Collectors, hvor man kan diskutere hverandres samlinger og publisere sin egen. Young Antiques Collectors er en blog med tips og råd og events for unge mennesker som er interessert i antikviteter. Guggenheim har startet Young Collectors Council hvor du som ung profesjonell mellom 21 og 40 kan søke om medlemskap. Her kan du utforske samtidskunst gjennom et program som fokuserer på å besøke kunstnere, gallerier og kunstsamlinger. Det handler om å senke terskelen for kunstkjøp hos potensielle kunder og kunstsamlere, samt å knytte et godt forhold til neste generasjons kunsteksperter og samlere. For de unge handler det om å dyrke kunstinteressen, møte nye venner og ha det gøy.


Jeg anbefaler å lese artikkelen "Young at Art" i D2.




Foto: Alex Franklin & Sigurd Fandango

Les resten her...