søndag 15. mai 2011

Kulturbransjens nye moteord: Crowdfunding


Kampen om pengene i kulturlivet er hard og nye metoder kreves. I USA har crowdfunding lenge vært velkjent. Donasjon av penger fra fans direkte til prosjekter har nå også kommet til Norge.

Det startet som vanlig i USA. Inspirert av Barack Obamas presidentkampanje, som viste hvor langt man kan nå ved at mange bidrar med litt, ble Kickstarter.com startet. Kickstarter er "a new way to follow and fund creativity" og er fortsatt den største plattformen for pengestøtte av kreative prosjekter i verden. Hver måned bidrar titusener av mennesker med millioner av dollar til støtte av prosjekter innen musikk, film, kunst, teknologi, design, mat, forlag og andre kreative bransjer. Crowdfunding har blitt en suksessrik finansieringsmodell i USA og kommer nå endelig til Norge.

Fundedbyme er per i dag etablert i Sverige og vil i begynnelsen av juni lanseres i Norge. Det er stiftelsen Soria Moria som står bak. En av de første prosjektene som er valgt ut er Gard B. Eidsvolds teatergruppe Statsteateret. Målet er å være der folk er og å gi oss alle en mulighet til å bidra til et folketeater.

Les mer om Statsteateret og Crowdfunding i DN:



Nå skal det sies at det er noen som allerede har begynt å bruke denne metoden i Norge. Kaizers Orchestra finansierte i fjor innspillingen av et nytt album ved å samle inn konsertpenger fra dedikerte fans, som fikk eksklusive utgaver som belønning. Og crowdfunding går jo lengre tilbake i tid enn som så. Enkeltmennesker har i hundrevis av år bidratt til opprettelsen av alt fra parker til flotte bygninger og kunstverk. Det er mange som ønsker å bidra til noe som er større enn dem selv.

Så hva er crowdfunding helt konkret?
Ideer til kreative prosjekter som blir støttet med penger av fans, gjerne ved å legge prosjektet ut på en nettside. Fansen kan selv velge summen de starter med. Kommer nok inn innen en frist, blir prosjektet realisert. En viss prosent går til selskapet som organiserer det hele, Fundedbyme tar 6% for å dekke sine kostnader. Alle som gir får noe igjen, hva avhenger av summen, det kan være en klem, en cd eller en teaterbillett.

Dette er en strålende måte å bidra på, og til å støtte prosjekter man brenner for. Jeg skal i hvert fall følge nøye med på prosjektene som blir lagt ut på Fundedbyme.

4 kommentarer:

  1. Tack för att ni skriver om oss.
    Vi ser verkligen fram emot att lansera i Norge i början av Juni.
    Tipsa oss gärna om projekt vi kan kontakta eller sprid att norska projekt kan skicka in redan.
    /Daniel Daboczy
    grundare Funded By Me

    SvarSlett
  2. Hei Daniel!

    Takk for feedback. Vi gleder oss til lanseringen og holder et årvåkent blikk for potensielle prosjekt.

    Margit

    SvarSlett
  3. fundedby me, spennende, herStay

    SvarSlett
  4. Ja, ikke sant! Den norske siden er nå lansert, http://www.fundedbyme.com/ og det er mange interessante prosjekter der allerede. Si fra hvis du har noen gode kandidater!

    SvarSlett