lørdag 1. mai 2010

Ut av sporten og inn i kunsten



Den sterke roeren Olaf Tufte blir instruert i klassisk ballett for å styrke balansen og trene kroppens bittesmå muskler på en ny måte, mens skiesset Astrid Uhrenholdt Jacobsen lenge har lånt identiteten til den lille, supersterke Pippi Langstrømpe. Det største hinderet for prestasjonene våre, er at vi tviler på oss selv. Ved å sprenge grenser og bli presset ut av sin trygge sfære, kan man oppnå store resultater.

På bursdagen min forrige lørdag leste jeg en flott artikkel i D2 og tenkte med en gang at denne er verdt å dele. Artikkelen tok for seg et utrolig spennende tema - hvordan man kan bruke tverrfaglig kompetanse til å nå nye høyder.

Bildet over viser drømmelaget: Britt Tajet-Foxell sammen med roer Olaf Tufte og ballettdanser Ingrid Lorentzen. Like før OL i Beijing i 2008 sliter roeren Olaf Tufte med toppformen. Han har smerter, astma og en ustabil trenersituasjon. En av verdens mest anerkjente psykologer, Britt Tajet-Foxell, blir koblet inn. Britt startet så et helt unikt treningsprogram i samarbeid med Ingrid Lorentzen, Norges prima ballerina.

Målet var å sprenge grenser. Lorentzen gikk rett på sak, og instruerte Olaf i krevende, klassisk ballett. Og Olaf var god! Koder det tar trente dansere årevis å skjønne, knekte roeren i løpet av timer. Tufte øvde på den avanserte «turnout»-stillingen, en av de klassiske ballettpositurene, og slo perfekte vingeslag à la «Svanesjøen». I tillegg til å styrke balansen og trene kroppens bittesmå muskler på en ny måte, fikk han mentale utfordringer. Og resultatene var gode.

Britt Tajet-Foxell var den første fysioterapeuten til The Royal Ballet i London på 1970-tallet. Hun så behovet danserne hadde for å prate og få hjelp på det mentale plan, særlig etter skader, omskolerte seg og vendte tilbake til balletten som psykolog. Britt er født i Norge, men bor i London med skuespillermannen Peter Bourke. Da hun ble headhuntet til Norge av Olympiatoppen i 1999, var hun alt berømt for sine særegne og effektive metoder. Hun har vært psykolog for norske toppidrettsutøvere som skijentene, Olaf Tufte, Suzann Pettersen og damelandslaget i håndball.


Britt tror på humor som metode. Hun jobber hardt med å feilsøke i hodet og kroppen etter beskjeder som er negative, spesielt etter skader. Skiløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk mental hjelp etter at hun skadet seg stygt i en sykkelulykke. For topptrent idrettsutøver har psyken 99 prosent å si for prestasjonen.

Psykologen beskriver hvordan frykt og angst kan sette seg fast i bevegelsesmønsteret etter en skade. Hun ser deler av hukommelsen som et hus, hvor det står en stor gremlin i døren og sier: Du slipper ikke inn her, nei! Målet er å snike seg inn bakveien for å løse opp i frykten. Og ved å bruke kreative metoder klarer hun å skape ny motivasjon, kunnskap og styrke.

Det er en utfordring at en idrettsutøvers verdi kun måles i medaljer og plasseringer. For Britt er det selve prosessen som er målet. Dette er et viktig poeng, et poeng vi bør overføre til flere deler av livet, for eksempel når vi reiser. Det er et tips å se på selve reisen som målet, ikke kun det å komme frem.

Hvis du vil lese mer, se hele artikkelen i D2. Bildet er hentet fra artikkelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar